HISTORIE

Het châlet is gebouwd op funderingen van een Bleekerij annex Boerenwoning daterende uit de 17e eeuw. De eerste steen werd gelegd op 3 mei 1839 door de echtgenote van Adriaan van der Hoop, lid van het bankiershuis Hoop & Co. Hij gaf het châlet grote bekendheid door zijn wereldberoemde verzameling planten en gewassen, zoals omschreven is in de Hortis Spaarnbergens uit 1839. Door vererving komt het châlet plus landgoed in handen van de Pruisische barones Olga van Gotsh, kleindochter van Adriaan van der Hoop. Zij huwde in 1868 met een koopman Justus Rudolf Wüste. Van de toenmalige inrichting zijn alleen nog de woonkamer en een toilet-ruimte aanwezig.

Barones Olga van Gotsh, bood keizerin Sissi of wel Hare Majesteit Elisabeth van Oostenrijk het châlet aan als verblijfplaats om te genezen van haar reuma, volgens de therapie van de Amsterdamse arts Dr. Mezger gedurende de periode van 2 mei 1884 tot en met 10 juni 1884. Officieel heeft keizerin Sissi hier meerdere malen met en zonder gevolg gelogeerd. In 1897 werd keizerin Sissi echter op brute wijze vermoord door een Italiaanse anarchist.

Nadien heeft het châlet dienst gedaan als personeels- en koetsierswoning annex paardenstal tot omstreeks de eeuwwisseling. Vanaf deze tijd tot omstreeks 1974 was het châlet eigendom van de gemeente Santpoort. Zij verhuurde het châlet diverse malen als woning aan particulieren en als boswachterswoning. In 1975 kreeg het châlet voor het eerst zijn bestemming als restaurant.